Cranberry's helpen bij het voorkomen van blaasontsteking

Nieuwsbericht – augustus  2011
Bron: AMC

Van cranberry’s is bekend dat ‘ze helpen bij het voorkomen van blaasontsteking’ – ook volgens recent onderzoek AMC
De preventieve werking is gebaseerd op het voorkomen van hechting van bacteriën aan de urinewegslijmvliezen.
Opnieuw werd in een nieuw, klinisch onderzoek, gehouden in juli-augustus 2011, door het AMC van de Universiteit van Amsterdam aangetoond “dat cranberry’s voor vrouwen een goede aanvulling kunnen zijn op de preventie van regelmatig terugkerende urineweginfecties (blaasontstekingen)”.
De resultaten van de het onderzoek zijn gepubliceerd in het medisch tijdschrift Archives of Internal Medicine (2011;171[14]:1270-78).
De cranberry’s lieten een duidelijke vermindering van het aantal terugkerende blaasontstekingen zien. Met antibiotica kan terugkerende blaasontsteking effectiever worden behandeld, maar daarbij kan een resistentie gaan optreden. Resistentie tegen antibiotica is vooral voor mensen die regelmatig antibiotica gebruiken een zorgelijke ontwikkeling. De onderzoekers Suzanne Geerlings en Mariëlle Beerepoot van de afdeling Inwendige Geneeskunde van het AMC bestudeerden bij zo’n 200 vrouwen de effecten van cranberry’s en antibiotica bij terugkerende blaasontstekingen. Volgens de resultaten van het onderzoek is bewezen dat cranberry’s inderdaad veel minder resistentie veroorzaken, en helpen bij een redelijke afname van de blaasontstekingen. “Het vormt daarmee in ieder geval een aanvulling op medicijnen. En voor vrouwen die geen antibiotica willen slikken, is dit een goed alternatief.” aldus Geerlings.